Sociale maatjes

Soms hebben een deelnemer en een vrijwilliger een hele goede klik samen. Zo goed dat ze behalve samen sporten ook op een andere dag samen iets leuks willen gaan doen. Sommige koppels gaan samen shoppen, anderen gaan samen naar de film, weer anderen een dagje uit zoals naar Walibi, de Libelle zomerweek of een dierentuin.

Wij zijn blij met elke hulp mits je voor een langere periode beschikbaar bent!

Eén op één koppeling: sociale maatjes

Er zijn ook maatjes die één op één gekoppeld worden aan één van de deelnemers. We noemen dat sociale maatjes. Zij spreken dan onderling samen af of ze naar de lessen komen of dat ze iets anders gaan ondernemen. Bijvoorbeeld gezellig een bakje koffie drinken in de stad. Of samen knutselen bij de deelnemer thuis of bij het Koffie Cafe. Sommige maatjeskoppels gaan één keer in de drie maanden een hele dag samen met elkaar op stap en bezoeken bijvoorbeeld een pretpark.

Deze koppeling leggen we officieel vast op een afspraken formulier zodat je weet hoe je elkaar kunt contacten. En je spreekt af hoe vaak je elkaar ziet. dat kan wekelijks zijn. maar bijvoorbeeld ook één keer per twee weken of één keer per maand.

Je kunt pas sociaal maatje worden als er een klik is met een van de deelnemers. we adviseren je daarom om eerst een paar weken mee te sporten. Als de deelnemer nog steeds wil sporten en het maatje kan niet op de vaste sportavond dan zijn er genoeg  andere begeleiders aanwezig om de deelnemer te helpen.

VOG verklaring

NB. maatjes die één op één gekoppeld worden moet altijd een recente VOG verklaring kunnen overleggen. Deze VOG verklaring wordt aangevraagd door Super COOL!  en is gratis.

Waarom werken we met maatjes?

Het is uit onderzoek gebleken dat mensen met een verstandelijke beperking veel minder sporten dan mensen zonder beperking. Het helpt hen als ze samen met maatjes gaan sporten.

Door de bezuinigingen op de zorg is het voor mensen met een beperking steeds minder mogelijk om mee te doen aan leuke activiteiten onder of na schooltijd die vanuit de zorginstelling wordt georganiseerd. Er zijn minder begeleiders op een groep en deze groepsleiders moeten hun aandacht en zorg over meer clienten verdelen. Daarom is het fijn als een externe organisatie activiteiten aanbiedt waarbij de opvang en begeleiding voor de deelnemers goed geregeld is.

Als stagiaire of vrijwilliger kun jij iets betekenen in het leven van iemand met een beperking. Omdat elke week dezelfde maatjes aanwezig zijn bouwen we een band op met de deelnemers. Zij voelen zich veilig en weten of wie ze kunnen rekenen.