Vrijwilliger worden in Almere

Wil jij ook vrijwilliger worden bij Super COOL! in Almere? Stuur dan een mail naar: meehelpen@supercoolalmere.nl
Of bel naar de VMCA: 036 – 534 14 04 en vraag naar Tineke Post.

Vrijwilligers kunnen lid zijn van één van de deelnemende verenigingen maar er zijn ook vrijwilligers van buiten de verenigingen aan dit project verbonden. Dat zijn dan de Super COOL! vrijwilligers, zij ‘verhuizen’ mee met de verschillende sporten. We noemen ze sportmaatjes.

Ben je jonger dan 18 jaar maar wil je wel als vrijwilliger aan dit project mee doen dan kan dit mits je wordt begeleid door een volwassene. Stagiaires jonger dan 18 jaar zijn welkom mits er vanuit school een vorm van begeleiding is.

Je kunt je ook aanmelden in het kader van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT). 

Verschillende soorten (sport)maatjes

Wij krijgen hulp van verschillende soorten maatjes. Er zijn sportmaatjes die wekelijks helpen bij het sporten op de vaste sportavond. Sommigen daarvan kunnen (net als de deelnemers) redelijk tot goed sporten. Anderen helpen door mee te lopen want er zijn ook deelnemers die daarmee al goed geholpen zijn. Weer anderen helpen bijvoorbeeld bij het uitdelen van de materialen.

Meestal helpen dezelfde begeleiders dezelfde deelnemers.

En er zijn ook vrijwilligers die ‘alleen’ helpen bij evenementen of uitstapjes.
Zoals de jaarlijkse No Limit Challenge, of het schaatsuitje de Schaatsvriendendag.

Wij zijn blij met elke hulp. Overleg wat er mogelijk is.

Eén op één koppeling: sociale maatjes

Er zijn ook maatjes die één op één gekoppeld worden aan één van de deelnemers en buiten het sporten om ook samen afspreken. We noemen dat sociale maatjes. Zij spreken dan  af of ze samen naar de trainingen komen of dat ze iets gaan ondernemen. Bijvoorbeeld gezellig een keer een bakkie koffie drinken in de stad. Of samen knutselen bij de deelnemer thuis of bij het Koffie Café. Sommige maatjeskoppels gaan één keer in de drie maanden een hele dag samen met elkaar op stap en bezoeken bijvoorbeeld een pretpark. Alles is mogelijk.

Deze koppeling leggen we officieel vast op een afspraken formulier zodat je weet hoe je elkaar kunt contacten. En je spreekt af hoe vaak je elkaar ziet. Dat kan wekelijks zijn. maar bijvoorbeeld ook één keer per maand.

Je kunt pas sociaal maatje worden als er een klik is met een van de deelnemers. We adviseren je daarom om eerst een paar weken mee te sporten. Als de deelnemer nog steeds wil sporten en het maatje kan niet (altijd) op de vaste sportavond aanwezig zijn dan zijn er genoeg  andere begeleiders aanwezig om die deelnemer te helpen.

VOG verklaring

NB. Alle vrijwilligers die zich aanmelden bij Super COOL! en wekelijks mee willen sporten of sociaal maatje willen worden moeten altijd een recente Verklaring Omtrent gedrag (VOG) inleveren. Deze VOG verklaring wordt aangevraagd door Super COOL!  en is gratis. Gelegenheidsvrijwilligers die slechts incidenteel mee doen hoeven dat niet maar mogen niet alleen zijn met één van de deelnemers.